Yoga | Kalender | Artikler

Yoga øvelser der stimulerer fordøjelsen og stofskiftet

Der er en række asanas (fysiske øvelser) der afbalancerer stofskifte systemet og fremmer fordøjelsen.

Her er et lille udpluk af dem og en lille beskrivelse af de mange fordele der kan opnås af deres udøvelse når de praktiseres regelmæssigt, helst hver dag hvis man vil have maksimalt udbytte. Træk vejret dybt i hver stilling. Åndedrættet er mindst ligeså vigtig for et rigt udbytte af stillingen, som stillingen i sig selv.
*Før du begynder på disse stillinger, er det vigtigt at varme kroppen op, enten ved at have lavet nogle runder sol-hilsen, hoppe og jogge på stedet, eller have løbet en tur. Det er vigtigt når du laver disse stillinger at du lytter til din egen krop og dens grænser, og hvis du har nogle fysiske skavanker eller rygproblemer bør disse øvelser kun laves under vejledning af en kvalificeret yogalærer. Særligt Plovstillingen skal du være forsigtig med. Men uanset om du har problemer eller ej, kan det være vigtigt at få vejledning i om du står korrekt i stillingen.
Som nybegynder kan du starte med at lave hver stilling cirka et halvt minut, eller 5 lange dybe åndedræt, og derefter byg gradvist op til 3 min. i hver stilling.

Skulderstand (sarvangasana):

Fysisk stimulerer denne asana skjoldbruskkirtlen og thymus. Stofskiftet reguleres. Rygsøjlen strækkes. Cirkulationen bliver styrket, masserer hjerte og lunger. Livsenergien (prana) i maven bliver stimuleret.
Fremgangsmåde:
Lig flad på ryggen, med hænderne i gulvet. Ånd ind, bøj knæene ind til maven og løft benene og hofterne fra gulvet op mod loftet. Støt bag på ryggen med hænderne og forsøg at få albuerne så tæt ind til hinanden som muligt. Kroppen skal være så lige som muligt. Når du vil ud, ruller du ud hvirvel for hvirvel, og sænker til sidst benene.(Inden du går ud, kan du vælge at lave ploven).


Ploven (halasana):

Masserer de indre organer og stimulerer fordøjelse og afhjælper forstoppelse. Stimulerer blodtilførselen til væv og indre organer.
Fremgangsmåde:
Gå direkte fra skulderstand. På en udånding sænker du fødderne ned bag hovedet, hold benene så strakt som muligt . Armene lægges
ned på gulvet, og du kan evt. flette fingrene. Træk vejret dybt.
For at komme ud, lægges hænderne på gulvet, og du ruller langsomt ud hvirvlen for hvirvel.

Fisken (matsyasana):

Denne stilling er vigtig at lave direkte efter skulderstand og ploven, da det er en modstilling, d.v.s. rygraden bliver bøjet i modsat retning.
Fisken stimulerer blodcirkulationen og fjerner stivhed i lænden. Brystkassen bliver udvides som forøger lungekapaciteten. Jo dybere dit åndedræt er, jo flere affaldsstoffer bliver der udskilt og desto dybere ro finder du i dig selv.
Fremgangsmåde:
Læg armene så langt under kroppen som muligt, press skulderbladene ind mod hinanden, håndfladerne peger nedad.
Benene er samlet, løft brystkassen op mod loftet, støt på underarmene og læg bagsiden af hovedet på gulvet.
Træk vejret dybt. For at komme ud: støt på underarmene, løft hovedet fra gulvet, og stille og roligt sænk kroppen ned og løsne armene.

Kobra (bhujangasana):

Masserer de indre organer, fremmer fordøjelse, afhjælper menstruations smerter, masserer og styrker rygmusklerne og producerer varme i kroppen.
Fremgangsmåde:
læg hænderne under skuldrene, hold benene samlet, løft overkroppen frem og op,kig opad med hovedet. Sørg for at armene er ind til siden og skuldrene presset ned mod gulvet, mange begår den fejl at skuldrene sidder oppe ved ørerne. Albuerne er let bøjet. Sænk overkroppen ned på en udånding.

Buen (dhanurasana):

Fordøjelseskanalen stimuleres, træghed i leverens og tarmenes funktion forbedres.
Denne øvelse forbedrer nyrenes funktion så blodet skylles og renses mere effektivt, dette er yderst vigtigt hvis man tit lider af forstoppelse, da mange affaldstoffer så bliver optaget igennem tarmvæggen og går ind i blodet.
Det siges at den der udøver buen regelmæssigt bliver fyldt med ungdommelig vitalitet og energi.

Fremgangsmåde:
Lig på maven, panden i gulvet, armene ned langs siden. Tag fat i fødder eller ankler og løft brystkasse og benene op mod loftet. Træk vejret dybt. På ind og udåndingen kan du lade kroppen gynge frem og tilbage i takt med åndedrættet, derved får organerne en kraftig massage. Du kan gå ud af stillingen og hvile og derefter gentage, eller gå videre til yoga nidra.
*(Dette er kun et lille udpluk af de mange stillinger, og det er vigtigt at man udøver dem korrekt og i denne rækkefølge, da det ellers kan gøre mere skade end gavn.)

Afslapning (Yoga Nidra):

Altid slap af efter du har lavet yoga. Det er vigtigt for at få den positive effekt af din praksis, ellers kan det give en modsat effekt af det ønskede. Lig på ryggen med armene ned langs siden og håndfladerne op mod loftet, fødderne peger lidt ud til siden. Denne hvile stilling hedder Savasana. Træk vejret dybt ned i maven, og slap af. Hvis du er bange for at falde i søvn, plejer det at virke hvis du siger til dit sind, "vær venlig at få mig op om 5-10 min.".
På denne måde sætter du dit indre ur, så du imellem tiden kan nyde den dybe hviletilstand du kan få efter du har lavet yoga.

Udover disse fysiske stillinger, er der en række åndedrætsøvelser der har en varmende og stimulerende på kroppen og fordøjelsen.

Det geniale ved Yoga, er at man påvirker mange ting samtidigt når man praktiserer det. Yoga har en harmoniserende effekt på kroppen, og sindet d.v.s. man kan opleve at kroppen finder sin naturlige balance og styrke og at sindet falder til ro. Efter yoga oplever man tit en indre ro, afslappethed i kroppen og masser af energi.

Skulderstand (sarvangasana)

Ploven (halasana)

Fisken (matsyasana)

Kobra (bhujangasana)

Buen (dhanurasana)

Afslapning (Yoga Nidra)

Frem | Tilbage | Home | Mail | Kontakt